www.oakohv.ee

toode(t) - 0,00

Blogi

 

Senseo kohvipadjad

24.08.2023
Senseo kohvipadjad

Kohvisõprade elavas maailmas on innovatsioon mänginud otsustavat rolli meie armastatud kofeiini sisaldavate jookide valmistamise ja nautimise viiside kujundamisel. Paljude edusammude seas on Senseo kohvipadjad silma paistnud mugavuse, maitse ja jätkusuutlikkuse sümbolina. See artikkel käsitleb Senseo kohvipatjade ajalugu, kasutamist, eeliseid ja keskkonnaalaseid kaalutlusi.

 

Senseo kohvipatjade sünd

 

Senseo kohvipatjade lugu saab alguse 2000. aastate alguses kahe tööstushiiglase – Hollandi elektroonikafirma Philipsi ja Hollandist pärit maineka kohviröstija Douwe Egbertsi – ühisel jõul. 2001. aastal tutvustasid nad murrangulist kohvi valmistamise süsteemi, mis ühendas ühe serveerimismasina lihtsuse värskelt valmistatud kohvi kvaliteediga. See uuendus tähistas Senseo kohvipadjasüsteemi sündi.

 

Kohvivalmistamise mugavus: kuidas Senseo kohvipadjad töötavad?

 

Senseo kohvipadjad on loodud pakkuma sujuvat ja kiiret kohvi valmistamise kogemust. Protsess hõlmab spetsiaalset kohvimasinat, mis kasutab ainulaadset kohvi valmistamise süsteemi. Kohvipadjad, väikesed ümmargused filtrid, mis sisaldavad eelnevalt jahvatatud kohvi, asetatakse masina spetsiaalsesse kohvihoidikusse.

Kui masin on aktiveeritud, surutakse kuum vesi kõrge rõhu all läbi kohvipadja. See ekstraheerimismeetod valmistab vähem kui minutiga rikkaliku ja maitseka kohvi, mille peal on kreemjas kiht ehk crema. Masina disain ja iga kohvipadja täpne kohvi kogus tagavad ühtlase maitse ja kvaliteedi igas kohvitassis.

 

Miks valida Senseo kohvipadjad?

 

Mugavus: Senseo kohvipadjad kaotavad vajaduse kohvi kogust mõõta, muutes need kiireks ja mugavaks kiiretel hommikutel või alati, kui kohviisu peale tuleb.

 

Järjepidevus: standardiseeritud kohvipadja suurus ja tõmbamisprotsess tagavad ühtlase maitse ja kanguse, pakkudes iga tassiga usaldusväärset kohvielamust.

 

Valik: Senseo pakub laias valikus kohvi maitseid ja intensiivsusastmeid, mis vastavad erinevatele eelistustele. See valik võimaldab kohvihuvilistel leida just endale sobiliku maitsega Senseo kohvipadjad.

 

Minimaalne puhastusvajadus: eelpakendatud kohvipatjade kasutamine vähendab oluliselt traditsiooniliste kohvi valmistamise meetoditega seotud segadust. Pärast kasutamist visake padi lihtsalt ära ja loputage masin.

 

Keskkonnasõbralik pakend: Senseo on viimastel aastatel astunud samme keskkonnaprobleemide lahendamiseks, võttes kasutusele oma kohvipatjadele keskkonnasõbralikud pakendid. Mõned variandid on nüüd saadaval biolagunevate või kompostitavate materjalidena, vähendades ühekordselt kasutatava kohvipakendite keskkonnamõju.

 

Jätkusuutlik kohvivalmistamise protsess: Senseo keskkonnaalased jõupingutused.

 

Vastuseks kasvavale murele ühekordsete kohvipakendite pärast on Senseo võtnud omaks säästvama lähenemisviisi. Biolagunevate ja kompostitavate kohvipatjade kasutuselevõtt on märkimisväärne samm edasi. Need padjad on valmistatud materjalidest, mis biolagunevad loomulikult, vähendades pikaajalist keskkonnamõju.

 

Senseo kohvipadjad on muutnud viisi, kuidas me oma igapäevast tassi kohvi naudime. Mugavuse, järjepidevuse ja kasvava pühendumusega jätkusuutlikkusele on Senseo loonud ainulaadse niši kohvipruulimise maailmas. Kuna kohvihuvilised otsivad jätkuvalt nii maitset kui ka mugavust, tagab Senseo uuenduslik lähenemine, et meie hommikused rituaalid on nii maitsvad kui ka keskkonnateadlikud.

Kuidas saavad sinu kohvioad kohviks?

13.07.2023
Kuidas saavad sinu kohvioad kohviks?

Kohv on midagi enamat kui lihtsalt jook; see on rituaal, igapäevane mõnulemine, mis toidab meie hommikuid ja saadab meie vestlusi. Kohvioad pakuvad hulgaliselt valmistamismeetodeid, millest igaühel on oma eripärad ja maitsed. Selles artiklis sukeldume kohvi valmistamise kunsti, uurides erinevaid pruulimismeetodeid, mis võimaldavad meil kohviubadest parimaid maitseid eraldada. Olenemata sellest, kas olete uudishimulik algaja või kogenud kohvihuviline, liituge meiega sellel teekonnal, kus avame kohvi valmistamise maailma.

 

Peale valamine/tilgutamine

Peale valamine/tilgutamine, tuntud ka kui filtermeetod, on üks populaarsemaid meetodeid kogu maailmas. See hõlmab kuuma vee valamist filtris olevale jahvatatud kohvile. Vesi imbub aeglaselt läbi jahvatatud kohvi, eraldades teel anumani kohvi maitsed. Valamise meetod on tuntud puhta ja tasakaalustatud maitsega kohvi poolest. Tavaliselt tehakse seda automaatsete filterkohvimasinatega või käsitsi kannust üle valades, kasutades selliseid seadmeid, nagu Chemex või Hario V60.

 

Presskann

Presskann või rahvusvaheliselt tuntud ka, kui Prantsuse pressimismeetod, on tuntud oma lihtsuse ja jõuliste maitsete poolest. See hõlmab kohvipaksu leotamist kuumas vees ja seejärel selle sõelaga anuma põhja vajutamist. See meetod võimaldab pikemat ekstraheerimisaega (kohvi kokkupuude kuuma veega), mille tulemuseks on täidlane ja rikkalik kohv. Presskann säilitab kohvis sisalduvad looduslikud õlid, pakkudes intensiivsemat, kangemat ja aromaatsemat kohvielamust.

 

Espresso

Espresso, paljude kohvipõhiste jookide vundament, on kontsentreeritud ja kange kohvijook. See tekib kuuma vee surumisel kõrge rõhu all läbi peeneks jahvatatud kohvi. Tulemuseks on väike, kuid võimas portsjon rikkaliku ja täidlase maitsega kohvi, mille peal on vahune kreema kiht. Espresso on selliste populaarsete jookide nagu cappuccino, caffe latte ja macchiato aluseks.

 

AeroPress

AeroPress on mitmekülgne ja kaasaskantav kohvi valmistamise seade, mis ühendab endas kohvi leotamise ja rohu all valmistamise. See hõlmab kohvi ja vee leotamist enne õhurõhu kasutamist segu läbi filtri surumiseks. AeroPress suudab toota mitmesuguseid kohvitüüpe, alates espressole sarnastest kontsentreeritud shotidest kuni mahedama, filterkohvi meenutava kohvini. Seda meetod on kiire ja puhas.

 

Külmpruulimine

Külmpruulitud kohv on populaarsust kogunud oma ümara ja madala happesusega maitseprofiili tõttu. See hõlmab jahvatatud kohvi leotamist külmas või toatemperatuuril vees pikema aja jooksul, tavaliselt 12–24 tundi. Aeglase ekstraheerimisprotsessi tulemusena saadakse maitsev kontsentraat, mida sageli enne tarbimist lahjendatakse vee või piimaga. Külm pruulimine sobib suurepäraselt kuumadeks suvepäevadeks või neile, kes eelistavad mahedamat kohvielamust.

 

Moka pott

Moka pott on Itaalia klassika, mis toodab kanget espressot meenutavat kohvi. See koosneb alumisest kambrist vee jaoks, keskmisest kambrist kohvipaksu jaoks ja ülemisest kambrist keedetud kohvi jaoks. Kui vesi soojeneb, tekitab see survet, mis surub vee läbi kohvipaksu ülemisse kambrisse. Moka meetod pakub rikkalikku ja tugevat maitset, mis on paljude kohvisõprade lemmik.

 

Kohvi valmistamise maailm on põnev. Iga valmistamise meetodid avab ainulaadsed maitsed ja aroomid. Alates filtermeetodi lihtsusest kuni espresso intensiivsuseni – iga meetod pakub kohvihuvilistele erilise elamuse. Olenemata sellest, kas eelistate ülevalamisel saadud puhast ja nüansirikast kohvi või presskannu täidlust, võimaldab nende pruulimismeetodite uurimine hinnata kohvi mitmekülgsust ja keerukust. Niisiis, alustage oma kohviteekonda, katsetage erinevaid meetodeid ja nautige meeldivate maitsete maailma.

Miks on kohvioad parem valik, kui jahvatatud kohv?

06.07.2023
Miks on kohvioad parem valik, kui jahvatatud kohv?

Kohvinautlejate jaoks on eelistuse küsimus, kas valmistada kohvi kohviubadest või eeljahvatatud kohvist. Kuigi mugavuse tõttu võib jahvatatud kohv tunduda hea valik, on värskelt röstitud kohvioad oma paljude eelistega. Selles artiklis uurime kohviubadest kohvi valmistamise eeliseid ja seda, miks see võib teie kohvikogemust täiustada.

 

Värskus ja aroom

Üks olulisemaid eeliseid, mida kohvioad pakuvad, on nende värskus. Kohvioad säilitavad oma looduslikud õlid ja maitsed, mis kohvi valmistamise käigus eralduvad. Ubade jahvatamine vahetult enne valmistamist säilitab need aromaatsed ühendid, mille tulemuseks on tugevam ja maitsvam kohv. Lisaks suurepärasele kohvikogemusele täidab värskelt jahvatatud kohviubadest õhkuv köitev aroom meeldivalt sinu kodu.

 

Kohandatav jahvatusaste

Erinevate pruulimismeetodite puhul on optimaalsete maitsete saamiseks vaja erinevat jahvatussuurust. Kohvioad annavad kohvi valmistajale vabaduse reguleerida jahvatuse astet vastavalt eelistatud tõmbemeetodile, olgu selleks presskann, moka kann, filtermeetod või espresso. Jahvatusastme kontrollimine võimaldab teil pruulimisprotsessi peenhäälestada ning saavutada soovitud kanguse ja ekstraheerimistaseme, mille lõpptulemuseks on just sulle meelepärane kohvi maitse.

 

Säilivusaeg

Kohvioad säilivad võrreldes jahvatatud kohviga kauem. Kui kohvioad on röstitud, hakkavad nad eraldama süsinikdioksiidi, mida nimetatakse degaseerimiseks. See degaseerimisperiood on teatud piirini maitsete stabiliseerumiseks ülioluline. Jahvatatud kohvil on suurem õhuga kokkupuute pindala, mistõttu see kaotab kiiremini värskuse. Ostes terveid kohviube ja jahvatades neid vastavalt vajadusele, saate suurepäraste maitseomadustega kohvi sellest kohviubade partiist nautida pikema aja jooksul.

 

Toiteväärtuse säilitamine

Kohvioad sisaldavad palju kasulikke ühendeid, sealhulgas antioksüdante ja eeterlikke õlisid, mis aitavad kaasa nende tervist edendavatele omadustele. Need ühendid säilivad tervetes ubades paremini. Kohvi jahvatamine suurendab õhuga kokku puutuva kohvi pindala, jättes kohvile rohkem õhku ja valgust, mis aja jooksul osa toitaineid lagundab. Jahvatades ube vahetult enne keetmist, saate tagada nende väärtuslike komponentide maksimaalse säilimise, võimaldades teil nautida tassi kohvi, mis mitte ainult ei maitse hästi, vaid pakub ka rikkalikumat toitainete kokteili.

 

Kohvi valmistamise rituaal

Kui te ei kasuta automaatset kohvimasinat siis tervetest ubadest kohvi valmistamine lisab joogi valmistamise protsessi rituaali elemendid ja kaasab joojat. Ubade jahvatamine võtab aja maha ja tekkiv aroom tekitab omaette erilise atmosfääri. See võimaldab teil suhestuda kohvi valmistamise protsessiga ja hinnata sellega kaasnevat üha vilunumat meisterlikkust. Kohvi jahvatamine ja keetmine muutub meditatiivseks ja rahuldust pakkuvaks tegevuseks, mille tulemuseks on sügavam rahulolu iga kohvitassiga.

 

Kuigi jahvatatud kohv pakub mugavust, avab kohviubade valimine ja nende jahvatamine enne kohvi valmistamist eeliste maailma, mis täiustab teie kohvikogemust. Alates värskusest ja aroomist kuni kohandatava jahvatusastme ja pikema säilivusajani – tervetest ubadest kohvi valmistamine võimaldab teil nautida iga tassi täit potentsiaali. Seega, kui soovite oma kohvielamusi uuele tasemele viia, on kohviveski ja kvaliteetsed kohvioad kahtlemata väärt investeering.

Arabica vs. Robusta kohvioad

04.07.2023
Arabica vs. Robusta kohvioad

Meie igapäevast kohvi valmistatakse valdavalt 2 kohvi sordist: Araabika ja Robusta. Kuigi need võivad esmapilgul tunduda sarnased, on neil kohviubadel iseloomulikud omadused, mis mõjutavad suuresti nende maitset, aroomi ja üldist kvaliteeti. Selles artiklis uurime Arabica ja Robusta kohviubade erinevusi, heidame valgust nende päritolule, kasvatamisele, maitseprofiilidele ja neile eripärastele kohvikogemustele, mida need kohvisõpradele üle maailma pakuvad.

 

Päritolu ja kasvatamine:

Araabika kohvi, teaduslikult tuntud kui Coffea Arabica, peetakse laialdaselt parimaks ja viimistletumaks kohviubade sordiks. Etioopia kõrgmäestikualadelt pärit Araabika ube kasvatatakse Ladina-Ameerikas, Aafrikas ja Aasias ning need kasvavad 600–2000 meetri kõrgusel merepinnast. Kasvatusprotsess nõuab hoolikat tähelepanu, kuna Araabika taimed on vastuvõtlikud haigustele ja vajavad õitsemiseks spetsiifilisi kliimatingimusi.

 

Robusta kohv, mida teaduslikult nimetatakse Coffea Canephoraks, on pärit Kesk- ja Lääne-Aafrika madalikult. See on vastupidavam liik, vastupidav haigustele ja kahjuritele ning seda saab kasvatada madalamatel kõrgustel (tavaliselt kuni 600 meetrit  merepinnast). Robusta taimi kasvatatakse peamiselt Aasias, näiteks Vietnamis ja Indoneesias.

Maitseprofiilid ja aroomid:

Araabika kohvioad on kõrgelt hinnatud just nende õrnade ja nüansirikaste maitseprofiilide poolest, mis võivad ulatuda puuviljasest ja lillelisest kuni pähklise ja šokolaadiseni. Madalama kofeiinisisaldusega (umbes 1-1,5%) pakuvad Araabika kohvioad pehmemat, viimistletumat maitset koos kompleksse happesuse ja meeldiva magususega. Araabika kohviubades leiduvaid nüansse ja peensusi eelistavad sageli erikohvihuvilised, kes otsivad rikkalikku ja keerukat joogielamust.

 

Robusta kohvioad on tuntud oma jõulise, tugeva maitse poolest, mida sageli kirjeldatakse kui maalähedast, puitunud ja mõrkjat. Robusta kohvioad sisaldavad Araabikast 2 korda rohkem kofeiini (umbes 2,7%), mis annab sellele tugevama ja jõulisema maitse. See teeb Robusta kohviubadest ideaalse koostisosa kohvisegudes, millest valmistatakse valdavalt erinevaid piimakohvisid, kuna nende maitsed tulevad piimast hästi esile.

 

Kofeiinisisaldus ja crema:

Nagu varem mainitud, on Robusta kohvioad oluliselt suurema kofeiinisisaldusega, kui Araabika kohvioad. See omadus koos nende loomupärase vastupidavusega muudab need eelistatud valikuks neile, kes otsivad kohvist mõjusat ja äratavat kangust. Lisaks annavad Robusta oad looduslike õlide ja polüfenoolide suurema kontsentratsiooni tõttu espressole paksema ja tugevama crema. Crema on vaht, mis tekkib espresso või kohvi pinnale.

Kuigi Araabika kohvioad on väiksema kofeiinisisaldusega, pakuvad nad õrnemat ja nüansirikkamat cremat. Arabica kohvist valmistatud crema kipub olema kergem ja pehmem, täiendades oma elegantsusega üldist joogikogemust. Seetõttu on Araabika kohvioad ideaalsed just espresso ja musta kohvi valmistamiseks.

 

Populaarsus:

Arabica kohvioad on kahtlemata erikohvimaailmas (Specialty coffee) domineerivad, moodustades umbes 70% ülemaailmsest kohvitoodangust. Selle populaarsus tuleneb selle pakutavast suurepärasest kvaliteedist ja laiaulatuslikest maitseprofiilidest. Araabika kohviube seostatakse sageli spetsiaalsete kohvipoodide, tipptasemel kohvikute ja käsitööndusliku kohvitööstusega, mis on mõeldud neile, kes hindavad kohvi peenemaid nüansse.

 

Kõrgema kofeiinisisalduse ja julge maitsega Robusta kohvioad on kommertskohviturul tugevalt esindatud. Seda kasutatakse sageli lahustuva kohvi tootmiseks, espresso segudes ja kulutõhusa võimalusena kaubanduslikul kohvitootmisel. Robusta vastupidav olemus ja taskukohasus muudavad selle sobivaks suuremahuliseks tarbimiseks, sealhulgas kohvikutes ja restoranides, mis seavad esikohale tõhususe ja taskukohasuse.

 

Arabica ja Robusta kohvioad erinevad oma päritolu, maitseprofiilide ja turuosa poolest. Arabica pakub rafineeritud, õrna maitset keeruka happesuse ja laia valiku maitsenootidega, samas kui Robusta on julgema maitse ja suurema kofeiinisisaldusega. Ükskõik, kas eelistate araabika elegantsi või robusta robustsust, on mõlemal ubadel kohvimaailmas ainulaadne koht, mis vastab erinevatele maitsetele ja eelistustele. Järgmisel korral tassi kohvi nautides leidke hetk, et hinnata kohviubade päritolu, saamislugu ja erilisi omadusi, mis lõid teile selle veetleva joogi.

Nespresso kapslid - Revolutsioon kohvi valmistamises

30.06.2023
Nespresso kapslid - Revolutsioon kohvi valmistamises

Kohv on pikka aega olnud paljudele meist igapäevaste rutiinide lahutamatu osa, pakkudes päevale aromaatset ja kosutavat algust. Tänapäevase kiire elutempo tõttu on aga mugavus muutunud meie valikute võtmeteguriks. Nespresso kapslid on lisanud kohvi tarbimisele uue dimensiooni, pakkudes ainulaadset ja probleemivaba kohvi valmistamise kogemust. Uurime Nespresso kapslite päritolu, ajalugu, arengut, kasutamist ja plusse.

Päritolu ja ajalugu

Nespresso lugu pärineb aastast 1976, mil Šveitsi insener Eric Favre leiutas murrangulise süsteemi, mis võimaldas kohvi valmistada tassi kaupa. Tema leiutis köitis Šveitsi rahvusvahelise toidu- ja joogifirma Nestlé tähelepanu, kes nägi kontseptsioonis tohutut potentsiaali ja omandas patendi 1977. aastal. See tähistas Nespresso kui kaubamärgi algust.

Arendus ja innovatsioon

Nespresso veetis aastaid oma kohvimasinaid ja kapsleid täiustades, keskendudes kõrgeima kvaliteediga kohvi ja mugavaima kasutuskogemuse pakkumisele. Nespresso süsteemi süda peitub selle kapslites, mis on hermeetiliselt suletud, et säilitada kohvi värskus ja aroom. Kapslid on valmistatud alumiiniumist, mis kaitseb tõhusalt hapniku, valguse ja niiskuse eest, tagades kohvi maksimaalse värskuse kuni selle valmistamise hetkeni.

Kasutusmugavus

Nespresso kapslite kasutamine on lihtne. Kapsel sisestatakse Nespresso masinasse, mis seejärel pumpab kõrge rõhu all kuuma vee läbi kohvi. See protsess eraldab kohvipaksust rikkalikud ja aromaatsed maitsed. Tulemuseks on alati suurepärane tass kohvi. Masin pakub ka valikuid vedeliku koguse ja kohvi intensiivsuse kohandamiseks vastavalt jooja eelistustele.

Nespresso kapslite plussid

Mugavus: Nespresso kapslid pakuvad võrratut mugavust, võimaldades kasutajatel valmistada ühe tassi kohvi kiiresti ja vaevata. Pole vaja jahvatada kohviube, mõõta portsjoneid ega tegeleda koristamisega. Kapslid pakuvad probleemivaba pruulimiskogemust, muutes need ideaalseks valikuks kiire elutempoga inimestele.

 

Sama maitse igas tassis: Nespresso kapslid tagavad ühtlase kohvikvaliteedi iga joogi valmistamise korral. Täpsed kohvikogused ja tihedalt suletud kapslid tagavad, et kohv säilitab oma värskuse ja aroomi.

 

Meeletu valik: Nespresso kapslites pakutakse väga laia valikut erinevaid kohvisid. Ükskõik, kas eelistate jõulist espressot, mahedat lungot või isegi maitsestatud kohvi, pakuvad Nespresso kapslid teie maitse-eelistustele vastavaid valikuid.

 

Jätkusuutlik kohvinauding: Nespresso on astunud olulisi samme jätkusuutlikkuse suunas. Alumiiniumkapslid on täielikult taaskasutatavad ja Nespresso on loonud spetsiaalsed taaskasutusprogrammid kogu maailmas. Samuti teevad nad koostööd kohvikasvatajatega nende AAA Sustainable Quality™ programmi kaudu, mis keskendub vastutustundlikule hankimisele ja kohvikasvatajate kogukondade toimetuleku parandamisele.

 

Innovatsioon ja tehnoloogia: Nespresso investeerib pidevalt teadus- ja arendustegevusse, nihutades kohvi valmistamise tehnoloogia piire. Nad tutvustavad uusi masinamudeleid, täiustatud kapslite kujundusi ja uurivad jätkusuutlikke pakendilahendusi. See pühendumus uuendustele tagab, et Nespresso kasutajad saavad nautida kohvi valmistamise uusimaid lahendusi.

 

Kokkuvõtteks võib öelda, et Nespresso kapslid on muutnud viisi, kuidas me kohvi naudime. Tänu innovatsioonile ja järeleandmatule kvaliteedipüüdlusele on Nespresso edukalt ühendanud mugavuse, jätkusuutlikuse ja mitmekülgsuse ühes kohvivalmistamise süsteemis. Olenemata sellest, kas olete kohvigurmaan või otsite kiiret ja mugavat hommikukohvi, pakuvad Nespresso kapslid teile erakordset kohvielamust.

Dolce Gusto kapslid

28.06.2023
Dolce Gusto kapslid

Dolce Gusto kapslid on muutunud populaarseks valikuks kohvijoojate seas üle maailma, pakkudes mugavat ja kvaliteetset kohvi valmistamise kogemust. Selles artiklis uurime Dolce Gusto kapslite ajalugu, arengut, kasutamist ja plusse.

Ajalugu

Dolce Gusto on kohvikapslite ja -masinate kaubamärk, mille on loonud Šveitsi juhtiv rahvusvaheline toidu- ja joogifirma Nestlé. Dolce Gusto kapslite väljatöötamine algas 2000. aastate alguses eesmärgiga tuua kohvikulaadsed joogid kodudesse, ilma et oleks vaja erilisi barista oskusi või varustust.

 

Nestlé arendas kapslid, mis säilitaksid jookide värskuse ja maitsed. Kapslid on kavandatud sisaldama eelnevalt mõõdetud koguseid kohvi, teed või muid koostisosi, tagades iga tassi ühtlase maitse ja kvaliteedi.

 

Tänaseks pakuvad Dolce Gusto kapselkohvimasinasse sobivaid väga kvaliteetseid kapsleid juba kõik suuremad kohvitootjad ning seetõttu on kohvisõpradel veelgi suurem valik erinevaid kohvisid ja jooke, mida nautida.

Dolce Gusto kapslite kasutamine on lihtne:

  1. Sisestage soovitud Dolce Gusto kapsel masinasse
  2. Seadistage Dolce Gusto kapselkohvimasin valitud joogile
  3. Käivitage joogi valmistamine
  4. Nautige jooki:

Teie värskelt valmistatud jook on mõne minutiga nautimiseks valmis. Dolce Gusto kapslid pakuvad ühtlast maitset ja kvaliteeti, tagades iga tassiga rahuldava kogemuse.

Dolce Gusto kapslite plussid:

Mugavus: Dolce Gusto kapslid pakuvad võrratut mugavust. Kapslid välistavad kohviubade jahvatamise, koostisainete mõõtmise ja sellega kaasneva segaduse koristamise. Vaid ühe nupuvajutusega saate nautida kohvikutasemel jooki mugavalt oma kodus või kontoris.

 

Lai valik maitseid: Dolce Gusto kapslid pakuvad laia valikut maitseid, mis sobivad erinevatele eelistustele. Ükskõik, kas naudite tugevat espressot, kreemjat cappuccinot või rahustavat tassi teed, on Dolce Gusto kapslitega oma maitsemeelte rahuldamiseks palju võimalusi.

 

Ühtlane kvaliteet: Dolce Gusto kapslid tagavad ühtlase kvaliteedi igas tassis. Koostisainete eelmõõdetud kogused ja kontrollitav pruulimisprotsess masinas, annavad tulemuseks sama maitse ja kangusega joogid, mis võimaldavad teil nautida oma lemmikjooki ilma igasuguste kompromissideta, iga kord.

 

Kiire ja tõhus: Dolce Gusto masinad on loodud jookide kiireks valmistamiseks, mistõttu on need ideaalsed neile, kel aega napib. Mõne minuti jooksul saate juua värskelt valmistatud tassi oma eelistatud jooki, säästes teile igapäevaselt väärtuslikke minuteid.

 

Soodne lahendus: Dolce Gusto kapselkohvimasinate hinnad algavad 45€-st. Kapslite hinnad algavad 0,25€/tk.

Dolce Gusto kapslid on ideaalne lahendus koduseks kasutamiseks ja väikestesse kontoritesse. 

Dolce Gusto kapslid on viinud kuumade jookide valmistamise kogemuse uuele tasemele, pakkudes kohvisõpradele mugavat ja kvaliteetset valikut oma igapäevaste kuumade jookide valmistamiseks. Tänu laiale maitsevalikule, ühtlasele kvaliteedile ja kasutajasõbralikule seadmele pakuvad Dolce Gusto kapslid mugavat võimalust nautida kohvikulaadseid jooke oma kodus või kontoris.

Kohvioad pakatavad tervisest

26.06.2023
Kohvioad pakatavad tervisest

Kohv on olnud armastatud jook sajandeid, lummates inimeste maitsemeeli üle kogu maailma. Oma rikkaliku aroomi ja julge maitsega on kohvist saanud meie igapäevaste rutiinide lahutamatu osa. Kuid kas teadsite, et kohvioad pakuvad enamat kui lihtsalt veetlevat jooki? Lisaks kosutavale mõjule on kohviubadel ka hulk üllatavaid tervisega seotud eeliseid, mis võivad parandada teie üldist heaolu. Selles artiklis uurime tähelepanu väärivaid viise, kuidas kohvioad võivad teie tervist positiivselt mõjutada.

 

Antioksüdandid

Kohvioad on antioksüdantide, näiteks polüfenoolide ja vesinikkaneelhapete allikas, mis mängivad olulist rolli keha kaitsmisel vabade radikaalide eest. Need antioksüdandid aitavad võidelda oksüdatiivse stressiga, vähendavad põletikku ja võivad isegi vähendada krooniliste haiguste, nagu südamehaigused, diabeet ja teatud tüüpi vähid, riski.

 

Aju funktsiooni parandamine

Kohviubade kofeiinisisaldus toimib loodusliku stimulandina, tugevdades ajufunktsiooni ja parandades kognitiivset jõudlust. See suurendab erksust, keskendumisvõimet ja mälu, vähendades samal ajal ka neurodegeneratiivsete seisundite, nagu Alzheimeri ja Parkinsoni tõbi, riski. Lisaks on kohvi tarbimist seostatud madalama depressiooniriskiga ja vanusega seotud vaimse languse vähenemise tõenäosusega.

 

Südametervise edendamine

Mitmed uuringud on näidanud, et mõõdukas kohvi tarbimine võib aidata kaasa südame tervisele. Kohviube on seostatud südamehaiguste, insuldi ja südamepuudulikkuse riski vähenemisega. Kohviubades sisalduvad antioksüdandid aitavad kaitsta põletike eest, parandavad veresoonte tööd ja langetavad kahjuliku kolesterooli taset, mis kõik aitavad kaasa terve südame-veresoonkonna süsteemi säilitamisele.

 

Metaboolne võimendus ja kaalujälgimine

Kohvioad võivad anda ainevahetusele tõuke, mis suurendab rasvapõletusvõimet. Kofeiini sisaldus stimuleerib närvisüsteemi, andes kehale märku ainevahetuse kiirendamisest ja ladestunud rasva lagundamisest. Lisaks võib kohv vähendada söögiisu, muutes selle mõõduka tarbimise korral suurepäraseks lisandiks kaalujälgimise režiimile.

 

Maksa kaitse

Uuringud näitavad, et kohvi tarbimine võib maksa tervisele positiivselt mõjuda. Regulaarset kohvi tarbimist on seostatud maksahaiguste, nagu tsirroosi, maksavähi ja rasvmaksahaiguse, riski vähenemisega. Kohviubades sisalduvad antioksüdandid aitavad pärssida põletikku ja oksüdatiivset stressi, kaitstes maksa kahjustuste eest ja soodustades selle optimaalset funktsioneerimist.

 

II tüüpi diabeedi riski vähendamine

Kohvioad võivad pakkuda kaitset II tüüpi diabeedi tekke eest. Mitmed uuringud on leidnud, et regulaarne kohvi tarbimine on seotud väiksema riskiga selle ainevahetushäire tekkeks. Kohvi bioaktiivsed ühendid aitavad parandada insuliinitundlikkust, reguleerida veresuhkru taset ja vähendada põletikku, mis kõik on olulised tegurid II tüüpi diabeedi ennetamisel.

 

Kohviubadel on peale nende aromaatse ja maitseka olemuse hulgaliselt tervisele kasulikke omadusi. Kohvioad võivad olla väärtuslikuks täienduseks tervislikule eluviisile, alates nende kõrgest antioksüdantide sisaldusest kuni aju turgutava toimeni ja potentsiaalsete haigusi ennetavate omadusteni. Siiski on oluline märkida, et mõõdukus on võtmetähtsusega, kuna liigne kohvitarbimine võib põhjustada kõrvaltoimeid, nagu südame löögisageduse tõus, ärevus ja unehäired. Seega nautige oma lemmikkohvi vastutustundlikult, nautides nii selle maitset, kui ka võimalikku kasu tervisele.

Soodsam ja suurepärasem kohvinurk

15.06.2023
Soodsam ja suurepärasem kohvinurk

Kohvinurk on väga tähtis ärikinnisvara puhkeala osa. See on koht, kus kohvi  valmistamine toob kokku inimesed eri kontori otstest ning võtab nende aja vähemalt paariks minutiks maha. Need hetked, kohtumised ja vestlused annavad hoogu ning inspiratsiooni järgnevateks töösööstudeks.

Siit leiad nõuandeid, mida säästlikult kohvinurka planeerides silmas pidada.

Kohvimasina valimine

Kohvimasinat valides tuleb arvestada töötajate arvu ja kohvieelistustega. 

Väikesesse kontorisse, kus käib vähe külalisi, tasub hankida kapselkohvimasin.
Kapselkohvimasin on väga soodne ja peaaegu hooldusvaba. Eelistada tasub populaarsemaid kapslitüüpe kasutavaid masinaid nagu näiteks Dolce Gusto kapslid või Nespresso kapslid. Nii tagate kapslite laia valiku, lihtsa kättesaadavuse ning ka soodsa hinna. Iga töötaja saab valmistada just enda lemmikust kapslist kohvijoogi. Iga kapsel on kohvi valmistamise hetkel nagu väike värskelt avatud pakk kohvi, mille sisu on just täpselt nii värske.

Musta kohvi ja espresso joojatele sobivad ideaalselt Nespresso kapslid, millest saab valmistada just neid kahte jooki. Valik erinevatest ubadest, päritoludest ja röstiprofiilidest on ääretult lai, seega oma lemmiku leiab ka kõige nõudlikum kohvigurmaan.
Lihtsama Nespresso kapselkohvimasina saab soetada 90€-ga. Nespresso kapslid saate kätte juba 0,30€/tk

Dolce Gusto kapslid pakuvad suuremat valikut erinevaid joogivõimalusi. Lisaks espressodele ja mustadele kohvidele saab valmistada kõikvõimalike maitsetega piimakohvisid, teed, kakaod ja muid kuumi jooke. See on nagu väike kohvibaar Teie kontoris.
Lihtsama Dolce Gusto kapselkohvimasina saab kätte juba 45€-ga. Kapslite hinnad algavad 0,25€/tk.

Kui kohvijoojaid on rohkem, tasub kaaluda automaatse kohvimasina hankimist, mis valmistab erinevaid kohvijooke kohviubadest. Sellised kohvimasinad on kallimad aga suurema tarbimise juures on see soodsam lahendus, kui kapslitest kohvi valmistamine. 1kg kohviubadest saab arvestuslikult 100 tassi kohvi. Populaarsemad kohvioad maksavad 10-15€/kg, mis teeb ühe kohvi ubade kuluks 0,10-0,15€.

Automaatse kohvimasina valimine

Automaatne kohvimasin on kõige populaarsem kohvi valmistamise seade kontorites. Masinate valik on lai, seega Teie kontorile sobivaima leidmiseks tasub järgnevat silmas pidada.

Kohvimasina võimekus

Automaatse kohvimasina valiku puhul on tähtis, et seadme soovitatav päevane kohvide valmistamise arv ei oleks väiksem, kui Teie kontoris päevas keskmiselt valmistatav keskmine kohvide arv. Iga kohvimasina mudel on loodud oma võimekustega, mida ületades seade varem või hiljem puruneb või hakkab valmistama kehvema maitsega kohvisid, olenemata kasutatud ubadest.

Rentida või osta?

Kallima kohvimasina puhul üldiselt kaalutakse, kas see rentida või välja osta.
Rentimisega kaasneb tavaliselt kohvi ostmise kohustus masina rentijalt. Sellisel juhul on kohvi hind kindlasti kallim, kui jaekaubanduses pakutavad kampaaniahinnad. Rentides saate samas kindluse, et Te ei pea ise tehniliste probleemidega tegelema. See on igati mõistlik lahendus, kui kohvinurk vajab väga suurt ja võimekat masinat, mis on ühendatud ka hoone vee- ning kanalisatsioonivõrku. Eeliseks on kindlasti ka see, et ei pea kallist kohvimasina hinda kohe välja maksma. Lisaks jääb alati võimalus kohvimasin rendiperioodi lõpus mõistliku hinnaga välja osta.

Kui Teie kohvinurgas ei valmistata rohkem, kui 200 tassi kohvi päevas, Te ei plaani kohvimasinat hoone veevõrku ühendada ning Teil on selleks rahalised vahendid olemas, tasub kaaluda automaatse kohvimasina välja ostmist. Selliste veepaagiga masinate valik on väga lai. Ilma veeühenduseta kohvimasinate hooldamine on üldiselt täpselt sama lihtne nagu koduste kohvimasinate puhul. Kohvimasina omamine annab Teile vabaduse valida meelepärane kohv parimalt pakkujalt ning seda soovi korral vahetada. 3-4 aasta perspektiivis on selline lahendus Teile juba soodsam, kui masina rentimine samal perioodil.

Kasutatud kohvimasinad

Kui Teile ei ole tähtis, et kohvinurgas oleks kõige uuem kohvimasina mudel, tasub otsida masinat järelturult. Enamus tuntumad kvaliteetsed kohvimasinad valmistavad õige hooldamise puhul suurepäraseid kohvijooke ka 15 aasta vanuselt. Arvestada tuleb, et automaatsel masinal vajab aegajalt vahetamist veski (ca 10 000 joogi järel) ja kohvi pressiv moodul (ca 20 000 joogi järel). Neid töid teostavad seadme ametlikud esindused Eestis. Võimeka kasutatud kohvimasina leiad Facebook Marketplace-ist või küsides kohvimasinate rendiga tegelevatelt ettevõtetelt. Hinnavõit võrreldes uue sama võimekusega masinaga võib olla kuni 4 kordne.

Kohvimasina hooldamine

Automaatse kohvimasina puhul on väga tähtis seadme igapäevane hooldamine. See ei nõua tehnilisi teadmisi vaid on seotud lihtsalt masina puhastamisega. Selle eest tasub määrata ettevõttes vastutama isik, kes tagab, et seade saaks igatööpäeva lõpus enne välja lülitamist ka puhastatud.

Hooldamata kohvimasin ei valmista pikalt häid kohvijooke. Vaja on teostada regulaarseid puhastustsükleid vastavate puhastusvahenditega, milleks on olenevalt mudelist, vedelikud või tabletid. Enamus masinaid küsivad neid puhastustegevusi ise. Filtriga masinatel tuleb vahetada filreid, ilma filtrita masinatel teostada katlakivipesu. Kui jätate need tegemata, ladestub kohvimasina torustikku setteid, mis mõjutavad kohvi valmistamise temperatuuri ja kohvi puhtust, seega rikuvad otseselt kohvi maitset.

Piimavahustussüsteem

Enamus kohvijoojaid naudivad hästi vahustatud piimaga valmistatud Cappuccinot või Caffelattet. Piimavahustussüsteem on üldiselt automaatse kohvimasina kõige kapriissem osa, sest piim kipub ladestuma ja kuivama ning piisab juba väiksemast kõrvalekaldest, et vahu asemel voolab tassi lihtsalt kuum piim ning valmib Caffe Au Lait ehk tavaline vahuvaba piimakohv.

Piimasüsteemi puhastamiseks on oma puhastusvahendid ja igal mudelil ka oma puhastusrežiim, mida tuleb aegajalt kasutada. Suurema tarbimisega kontoristes võiks seda teha iga tööpäeva lõpus. Selle käigus tuleks lisaks masina pesurežiimile ka piimavahustaja monteerida nii lahti, kui näppudega võimalik on ja kõik osad jooksva vee all läbi loputada. Eriti hoolsat tähelepanu nõuab kummist piimavahustustüüs, mis tuleks vee all läbi mudida.

Sellesse, et ootamatuid piimasüsteemi tõrkeid tuleks harvem ette, saab panustada iga kontoris piimakohvi valmistaja. Piisab piimasüsteemi kiirloputuse režiimi läbimisest, mis on enamusel masinatel ühe või paari nupuvajutuse kaugusel ja kestab 10-20 sekundit. Seda võiks teha peale iga piimakohvi valmistamist. Motivatsiooniks töötajatele on ideaalne Cappuccino.

Kohvi valimine

Kohvieelistused erinevad, seega ühte kõigile ideaalset kohvi ei olegi olemas – eriti suuremas seltskonnas. Küll aga on paar nõuannet, kuidas kohvi maitse üle nurisejate hulka vähendada.

Kapselkohvidega on lihtne. Neid müüakse 10, 16 ja 32 kaupa karbis seega saate osta proovimiseks erinevaid kohvisid või kuumi jooke ja iga töötaja saab oma lemmikud maitsmise teel välja selgitada.

Kohviubade puhul tuleb üldiselt leida enamusele sobiv uba. Kui Teie kohvinurgas ei ole just mitu kohvimasinat – iga kohvioa jaoks oma.

Araabika, Robusta ja nende segud

Kohvi valmistatakse tavaliselt 2 sordist kohviubadest: Araabika ja Robusta. Lihtsustatult on Araabika aromaatsem ning pehmemate ning täidlasemate maitseomadustega. Robusta on mõrkjam ja sisaldab Araabikast 2 korda rohkem kofeiini. Araabika oad on kallimad, kui Robusta ning nende osakaal kohvisegudes, kus on mõlemad esindatud, mõjutab ka kohvi hinda vastavalt.

Kui kontoris on arvestatav hulk musta kohvi joojaid (näiteks Tegevjuht on üks neist), eelistage 100% Araabikat. Musta kohvi joojad eelistavad pigem just Araabikat ning sellest saab ka täitsa head piimakohvid – kõik on rahul.

Kui peaaegu kõik joovad piimakohvisid, leidke sobiv kohv Araabika ja Robusta segude seast. Päris tihti on nende kohvide nimes sõna „Crema“. Populaarsemate Crema nimeliste kohvide Araabika osakaal on 40-60%. Robusta sisaldus teeb need oad tavaliselt soodsamaks, kui 100% Araabika. Robusta mõrkjus aitab kohvi maitsel piimakohvides esile tulla ja seetõttu sobivadki need kohvid Cappuccino ja Caffe Latte valmistamiseks paremini. 

Piimad

Kuna Eestis juuakse valdavalt erinevaid piimakohvisid, on see väga tähtis teema, mille peale kohvinurka planeerides mõelda. Paljudes piimakohvides moodustabki suurema osa joogist just piim seega omab see kohvijoogi maitses väga olulist rolli.

Piima puhul on lisaks maitsele tähtsaks omaduseks ka selle vahustatavus, sest keegi ei vaimustu kehva vahuga Cappuccinost. Lehmapiima puhul aitab vahule kaasa rasva sialdus, mis võiks olla võrdne või suurem kui 2,5%. Taimsete piimade puhul tuleb selleks valida spetsiaalselt piimakohvide valmistamiseks loodud versioonid – mitmel tootjal on selline versioon „Barista“ nimega. Nende koostis on traditsioonilisest erinev ning loodud toimima just automaatse kohvimasinaga. Tavapärane taimne piim üldiselt ummistab piimavahustussüsteemi paari joogiga.

Lehmapiima maitse üle on keeruline vaielda, kui tegemist on erinevate 2,5% poepiimadega. Küll aga on tugevat maitsevahet tunda kõrgpastoriseeritud kauasäilivate piimade puhul. Need on mugavad tooted, mida võid toatemperatuuril ladustada mitu kuud ning pead külmikusse panema alles siis, kui pakk on avatud. Tavalistest lehmapiimadest sobib enamusele maitse poolest kohvijoogis siiski 2,5% versioon. Kui piima tarbimine on piisavalt suur ja külmikus ruumi jagub, tasub seda tellida otse tootjalt kasti kaupa. Näiteks kast piima esmaspäeva hommikuks.

Vale piim rikub õige kohvi.

4 nõuannet ettevõtte kohvinurka:

  • Vali enda ettevõttele piisava võimekusega kohvimasin – ära maksa üle!
  • Hoolitse enda kohvimasina eest ja ta hoolitseb Su kohvide maitse eest!
  • Vali kohv või kohvid vastavalt joojate eelistustele.
  • Piima valik on sama tähtis, kui kohvi valik.

Hästi planeeritud kohvinurk on liim sinu ettevõtte töötajate vahel ning visiitkaart külalistele. Loodetavasti leidsid siit artiklist mõtteainet, kuidas enda ettevõtte kohvinurka paremaks teha või soodsamalt lahendada.

Päikselisi kohvipause!

www.oakohv.ee

Kas sa espressot tead?

07.02.2021
Kas sa espressot tead?

Kas sa Espressot tead?

Kui ei, siis teeme tutvust.
Alustuseks lase endale üks espresso ja kõrvale klaas vett.

Espresso on kõigi populaarsemate kohvijookide (cappuccino, caffe latte, flat white, caffe Americano) vundamendiks.
Espresso valmib, kui peeneks jahvatatud rõstitud kohviubadest (ca 7g) pressitakse 9-10 barise rõhu all läbi ca 90 kraadine vesi.
Just selle protsessi tulemusel eristub espresso ja selle baasil valmistatavad joogid filterkohvist ja muudel meetoditel valmistatud kohvidest.
Espresso valmistamisel jõuavad jooki väikesed õlitilgad, kohvi tahked osad ja gaasi mullikesed, millest moodustub joogile kreema – pinnal olev vahukiht.
See kooslus tagab espresso erilise aromaatsuse ja maitseküllasuse, mida muude valmistamiseetoditega ei saavuta.

Millistest ubadest espressot valmistada?
Ei ole olemas spetsiaalseid Espresso kohviube. Kohviubade valik sõltub jooja maitseeelistustest.
Kui kohvitootja on pakile kirjutanud „Espresso“ või mis iganes muu kohvijoogi nimetuse, on tegemist lihtsalt turundusliku nüansiga.
Kuna espressos tulevad kõik kohvi maitsed kontsentreerituse tõttu tugevalt esile, tasub selle joogi jaoks eelistada kvaliteetsemaid kohviube.

Kui kange on espresso?
Espresso arvatakse olema kangem, kui ta tegelikult on.
Klassikalises espressoshotis, mis on ca 30ml, on tegelikult kofeiini 2-4x vähem, kui kruusitäies filterkohvis.
1 shot espressot sisaldab natuke üle 50mg kofeiini, samas, kui kruusitäis „pätikohvi“ sisaldab ca 200mg.
See tuleneb kohvipuru kontakti kestvusest kuuma veega.
Espresso valmistamiseks surutakse kuum vesi läbi kohvipuru rõhu all, ca 25 sekunid jooksul, samas, kui filterkohvi puhul kestab kohvi „tõmbamine“ üle 2 minuti.
Espresso maitse on väga rikkalik ning kofeiin jõuab jooja verre kiiremini, sellest ka inimlik valearusaam, et  see jook on kangem.

Kui vana on espresso?
1884 aastal patendeeris Toriinost pärit itaallane Angela Moriondo, esmakordselt auru jõul töötava seadme, mis valmistas kohvi espresso meetodil. See seade oli aga algeline ning valmistas korraga suurema koguse kohvi.
1901 aastal patendeeris Milano itaallane Luigi Bezzera mitmed uuendused olemasolevale seadmele, mille tulemusel oli võimalik kohvi valmistada serveeringute kaupa, auru jõul, kiiresti ning ühe seadmega.   
Kusjuures, espresso baasil valmistatavad caffe latted ja cappuccinod leiutati ca 50 aastat hiljem hoopis USA-s.

Miks juua espressot?
Lisaks ergutavale toimele, omistatakse espressole ja kohvile üldiselt mitmeid häid omadusi:
Parandab pikaajalist mälu.
Sisaldab ohtralt antioksüdante.
Suurendab füüsilist aktiivsust.
Kiirendab ainevahetust.
Vähendab diabeedi riski.
Parandab keskendumisvõimet.
Sisaldab vähe kaloreid.
Vähendab insuldi võimalust.
Soodustab kaalu langetamist.
Tõstab tuju.

Kui espresso ei kuulu sinu igapäevaste jookide hulka, on aeg avardada enda päevaste maitseelamuste horisonti ning leida talle oma koht.
Meeldivaid espressoelamusi!



Kohvi saamisloost Eestisse jõudmiseni

26.10.2020
Kohvi saamisloost Eestisse jõudmiseni

MILLAL HAKATI KOHVI JOOMA JA KUIDAS SELLENI JÕUTI?

 

Tuntuim kohvi saamislugu räägib Kaldi nimelisest Etioopia kitsekarjusest, kes millalgi 9. sajandi keskpaigas avastas, et peale ühe konkreetse põõsa marjade söömist muutusid tema kitsed eriti ülemeelikuks ning hakkasid kepseldes tantsima. 

Kaldi rääkis enda tähelepanekust kohaliku kloostri munkadele, kes hakkasid marjadega eksperimenteerima. Selgus, et söömiseks on need liiga kibedad, misjärel katsetati leotiste valmistamist. Toorest marjast aga midagi meeldivat ei suudetud toota. Tulemuseks oli kibe rüübe, mis aitas munkadel kauem palvetada.
Legendi järgi olevat ubade röstimiseni jõutud juhuslikult, kui pettunud mungad tarbimiskõlbmatud marjad tulle olid visanud, misjärel täitus õhk meeldiva aroomiga. 
Ja kohv, sellisena, nagu me seda teame, oligi sündinud.  

Umbes 500 aastat hiljem, oli kohv jõudnud Egiptusesse ja Araabia poolsaarele, kust see kaupmeeste abiga 16. sajandiks Türki rändas. 
On teada, et Türgis avati sel ajal ka mitmed tänapäevases tähenduses kohvikud, kus sai kohvi juua, ajalehti lugeda ja sotsialiseeruda. 

KOHV JÕUAB EUROOPASSE JA EESTISSE

Euroopasse jõudis kohv Türgist, läbi Itaalia 16. sajandi lõpus ning muutus järgneval sajandil tõeliselt populaarseks. Avati kohvikuid ning jõukamad elanikud tarbisid seda luksuskaupa ka kodudes. 

Eestisse jõudis kohv 17. sajandi lõpus. 
Esimene teadaolev kohvik avati Tallinna Linnaarhiivi andmeil 1702 aastal saragossalase Alphonso Tellado Carvallido poolt. 
Veel on teada 1774. aastal Tallinnas Kuninga tänaval avatud kohvik Stadt Hamburg.
Kahjuks ei ole Eestis kohvi tarbimise ega esimeste kohvikute ajaloo kohta just liialt palju andmeid kogutud. Küll on aga kohvikanne ja veskeid märgitud erinevates varaloendites juba 1722. aastast, millest võime järeldada, et sel ajal valmistati kohvi juba ka kodustes tingimustes. 
Esialgu oli kohvi nautimine siiski eliidi rööm. 
Kohvi populaarsus hakkas Eestis kasvama alles 19. sajandi teises pooles.  

Kohvimasina puhastamise tähtsusest

09.09.2020
Kohvimasina puhastamise tähtsusest

Kui Sul on kodus või kontoris automaatne kohvimasin, tead, et see nõuab aegajalt puhastamist ning filtri vahetust. Miks see nii tähtis on? Mis juhtub, kui jätad puhastuse või filtrivahetuse tegemata? 

KATLAKIVI

Sõltumata kohvimasinas kasutatava vee kvaliteedist, sisaldab see alati erinevaid mineraalaineid nagu näiteks kaltsium ja magneesium, mis ladestuvad aja jooksul kohvimasina torustiku ning kütteelementide seintele. 
Enne, kui tekkiv sade hakkab kohvimasina torustikku märgatavalt ummistama, kahjustab see juba kütteelemente ja kohvi maitset.
Katlakivi on väga halb soojusjuht seega mõjutab juba väga väike kiht kütteelemendi võimet vett soojendada. 
Kütteelement peab vee soojendamiseks nägema rohkem vaeva ning ei saavuta tihti soovitavat vee temperatuuri. 
See vähendab kütteelemendi eluiga ning mõjutab otseselt ka kohvi maitset. 

KOHVI MAITSE

Kohvi maitse sõltub vee temperatuurist. Juba 1 kraadine vee temperatuuri vahe mõjutab kohvi maitset nii suurel määral, et sellest saab aru iga kohvijooja.
Kui kohvimasinal on katlakivi puhastus tegemata, toimub küttekehas just selline temperatuurihälve ja kohvi maitse on tuntavalt kehvem.   

FILTER

Kohv koosneb 99% veest, seega mõjutab vee maitse kohvi maitset olulisel määral. 
Aktiivsõefilter eemaldab veest kloori, setted, lenduvad orgaanilised ühendid, lõhnad ja maitsed. 
Aktiivsõe filter suudab siduda piiratud koguses eelmainitud vee osasid seega tuleb filtrit regulaarselt vahetada. 
Vana filter on võrdväärne filtri puudumisega. 

 

PIIMASÜSTEEMI PUHASTAMINE

Piimasüsteem ja piimavoolik tuleb loputada alati peale piimakohvide valmistamist. Automaatsetel kohvimasinatel on piimasüsteemi kiirloputuse režiim, mis loputab veega läbi tüüsi, mis piima vahtu ajab. Kui see jääb tegemata, ei pruugi masin järgmisel korral enam piima korralikult vahustada. Sellisel juhul tuleb vahustaja osadeks lahti monteerida ning jooksva vee all käsitsi loputada (kõige tähtsam on läbi loputada kummist tüüs). 
Piimavoolik, tuleb peale piimakohvide valmistamist masinast eraldada ja jooksva vee all läbi loputada. 
Kui hoiad piimasüsteemi puhtana, teeb su kohvimasin su cappuccinole alati ideaalse piimavahu. 

HALLITUS

Hallitus saab kasvada vaid kasvuks sobilikes tingimustes: niiskes ja orgaanilises materjalis, millest toituda. Selline keskkond on kohvimasina sees kõikidel pindadel, mis kohviga kokku puutuvad. 
Esimene koht, kus sinu kohvimasinas hallitus arenema hakkab, on kohvijääkide sahtel, mida pole piisavalt tihti tühjendatud ja puhastatud. 
Alati kui sahtlit tühjendad, loputa see kohvijääkidest puhtaks. 
Ülejäänud kohviga kokku puutuvad pinnad puhastab masin tabletipesu käigus. Seega tee tabletipesu alati siis, kui masin seda küsib. 

 

KUIDAS JA MILLAL MASINAT PUHASTADA

Kvaliteetsed kohvimasinad annavad puhastamise ning filtrivahetuse vajadusest ise teada ning juhendavad teid läbi kogu protsessi. 
Soovitatav on masina puhastusteatele esimesel võimalusel reageerida. Selleks tasub kodus alati omada piisav varu filtreid ja puhastustablette. 
Õigesti hooldatud kvaliteetne kohvimasin teeb teile imemaitsvaid kohvijooke ka 15 aasta pärast.   

Araabika VS robusta kohvioad

01.09.2020
Araabika VS robusta kohvioad

Need on 2 põhilist kohvioasorti, millest meie igapäevane kohv valmistatud on. Ilma botaanilistesse peensustesse laskumata, anname siin lühida ülevaate omadustest, mida üks kohvisõber võiks teada. 

ARAABIKA

Araabika kohvioad moodustavad umbes 60% kogu maailmas toodetavast kohvist. See on ka kohvisort, millest kohvi inimtarbimise lugu Etioopias alguse sai. Olenemata oma ajaloost, on araabikal ka olulisi maitseomadusi, mis seda eelistatuma sordina hoiavad. 
Araabika ubadest valmistatud kohv on mahedam, aromaatsem ja magusam. Araabika rikastab kohvi šokolladi, suhkruroo, marjade ja puuviljade maitsenüanssidegga.  
Kuna araabika taimed annavad vähem saaki ja on haigustele vastuvõtlikumad, on oad kallimad, kui robusta. 
Araabika oa tunned ära S kujulise prao järgi.



ROBUSTA

Olenemata enda "robustsemast" maitsest ja madalamast prestiižusest, annab robusta kohvile omadusi, mida paljud kohvijoojad armastavad ja kohvist otsivad. 
Robusta kofeiinisisaldus on 2 korda suurem, kui araabikal. Seega, kui soovid, et su kohv oleks kange, peab see kindlalt olema tehtud ubadest, millest kasvõi mingi osa koosneb robustast. 
Robusta annab kohvile tiheda ja siidise kreema - see on see kreemjas pruunikas vaht, mis katab ideaalset espressot.
Kui oled cappuccino, caffelatte või mõne muu piimakohvi jooja, on just robusta see, mis toob kohvi maitse sinu lemmikjoogis esile. 
Robusta oa tunned ära sirge prao järgi. 

 

KUMBA EELISTADA?

Olgugi, et keskmine eesti kohvijooja võib õelda, et eelistab 100% araabika kohvi, ei pruugi see 100% tõele vastata.
Enamik eesti kohvijoojatest joob enda kohvi piimaga ning lisaks aromaatsusele otsib sealt ka kangust ja tugevamaid maitsenoote. Niimõnigi võtab enda kohvist viimast, kühveldades tassipõhjast lusikaga välja ka sinna jäänud kreemajäägid. Kohvi, mis kõike seda pakub, saab valmistada vaid ubade segust, mis sisaldab nii araabikat, kui ka robustat. 
Sordist enam mõjutab kohvijoogi maitset ubade kvaliteet, kasvutingimused , päritolu, röstiprofiil ja säilitustingimused. Muutujaid on väga palju. 
Kui korraldada Eestis pime maitsetest juhusliku valimiga, võidavad tihti kohvid, mille araabika sisaldus jääb 40-60% vahele. 

Seega ärge seadke enda kohvile piire vaid robusta ja araabika koostise järgi. Röstikojad on loonud ohtralt põnevaid segusid ja röstiprofiile, mille vahel enda maitserännakuid pidada. 

 

Kohviubade püsitellimus kontorisse - subscription

08.04.2020
Kohviubade püsitellimus kontorisse - subscription

Kohviubade püsitellimus kontorisse - subscription.


Tellite kontorisse igal kuul kohvi juurde?
Või käib keegi töötajatest seda poest toomas? 
Saab ka lihtsamalt ja soodsamalt.

Kui puhkuste aeg välja arvata, on kohvi kulu kontoris üpris stabiilne. Seega saab enda kontori umbkaudset igakuist tarbitava kohvi kogust päris täpselt ette ennustada. 

Kui on teada kõigile meeldiv kohv ja selle igakuine tarbimiskogus, on mõistlik teha kohvi püsitellimus - kohv saadetakse teile kontorisse automaatselt igal kuul või väiksema tarbimise puhul näiteks üle kuu, et säästa transpordi kuludelt.



Kui palju Teie kontoris kohvi kulub?

Kui te seda täpselt ei tea, on seda üpris lihtne arvutada. 
Kuldne keskmine arvestus on 2 tassi kohvi tööpäevas iga kontori töötaja kohta. 
Enamik kontoritest töötab 20 päeva kuus.
1kg kohvist saab ca 100 tassi kohvi. 


Seega, kui teie kontoris on 10 töötajat, saate arvutada nii: 
10 (töötajate arv) x 2 (tassi keskmiselt tööpäevas) x 20 (tööpäeva kuus)= 400 tassi kuus. 

400 (tassi kuus) / 100 (tassi ühest kilost kohvist)= 4kg kohvi kuus. 


Millist kohvi kontorisse tellida?


Maitseeelistusi on mitmeid, seega tuleb leida just see õige uba, mis enamikule meelepärane on ja mitte kellelegi vastumeelne ei ole.
Kõige lihtsam viis selleks on lihtlabane maitsetest. 
Eelarvamuste vältimiseks on soovitatav maitsetest teha pimesi - ilma kohvi nime matsejatele avaldamata. 
Selleks ostke 3 erinevat Teile sobivas hinnaklassis uba, tarbige need järjest ära ja koguge samal ajal kohvijoojatelt tagasisidet. Kas maitseb, või mitte?

Kui Te kolmest erinevast kohvist kõigile meelepärast varianti ei leia, tasub proovida natukene kallimaid ube. Väga suure tõenäosusega leiate kõigi lemmiku just nende seast.

 
Miks peab kontoris hea kohv olema?

Selles, kas kontoris peab kohv olema, ei ole küsimustki. Rohkem kui 60% tööealistest inimestest naudivad kohvi igapäevaselt ja suurem osa kohvidest juuakse päeva esimeses pooles ehk töö ajal. 

Kui töötajad käivad kohvi tanklast või kohvikust ostmas, võib järeldada, et kontoris pakutav ei ole piisavalt hea. Lisaks väljas kohvi nautimisele kuluvale ajale, läheb nii raisku ka palju häid ideid, mis kontori kohvinurgas vestlusringides tihti tekkivad. 

Kui kohtute kontoris koostööpartnerite või klientidega ning pakute neile kohvi, on see osake üldmuljest ja mälestusest, mis te neile enda ettevõttest loote. Seega hea kohv on Teie kontori visiitkaardiks. 

Kõige tähtsam on aga loomulikult Sinu igapäevane kohvinauding.