www.oakohv.ee

toode(t) - 0,00

Kohvioad - Araabika vs Robusta

 

04.07.2023
Arabica vs. Robusta kohvioad

Meie igapäevast kohvi valmistatakse valdavalt 2 kohvi sordist: Araabika ja Robusta. Kuigi need võivad esmapilgul tunduda sarnased, on neil kohviubadel iseloomulikud omadused, mis mõjutavad suuresti nende maitset, aroomi ja üldist kvaliteeti. Selles artiklis uurime Arabica ja Robusta kohviubade erinevusi, heidame valgust nende päritolule, kasvatamisele, maitseprofiilidele ja neile eripärastele kohvikogemustele, mida need kohvisõpradele üle maailma pakuvad.

 

Päritolu ja kasvatamine:

Araabika kohvi, teaduslikult tuntud kui Coffea Arabica, peetakse laialdaselt parimaks ja viimistletumaks kohviubade sordiks. Etioopia kõrgmäestikualadelt pärit Araabika ube kasvatatakse Ladina-Ameerikas, Aafrikas ja Aasias ning need kasvavad 600–2000 meetri kõrgusel merepinnast. Kasvatusprotsess nõuab hoolikat tähelepanu, kuna Araabika taimed on vastuvõtlikud haigustele ja vajavad õitsemiseks spetsiifilisi kliimatingimusi.

 

Robusta kohv, mida teaduslikult nimetatakse Coffea Canephoraks, on pärit Kesk- ja Lääne-Aafrika madalikult. See on vastupidavam liik, vastupidav haigustele ja kahjuritele ning seda saab kasvatada madalamatel kõrgustel (tavaliselt kuni 600 meetrit  merepinnast). Robusta taimi kasvatatakse peamiselt Aasias, näiteks Vietnamis ja Indoneesias.

Maitseprofiilid ja aroomid:

Araabika kohvioad on kõrgelt hinnatud just nende õrnade ja nüansirikaste maitseprofiilide poolest, mis võivad ulatuda puuviljasest ja lillelisest kuni pähklise ja šokolaadiseni. Madalama kofeiinisisaldusega (umbes 1-1,5%) pakuvad Araabika kohvioad pehmemat, viimistletumat maitset koos kompleksse happesuse ja meeldiva magususega. Araabika kohviubades leiduvaid nüansse ja peensusi eelistavad sageli erikohvihuvilised, kes otsivad rikkalikku ja keerukat joogielamust.

 

Robusta kohvioad on tuntud oma jõulise, tugeva maitse poolest, mida sageli kirjeldatakse kui maalähedast, puitunud ja mõrkjat. Robusta kohvioad sisaldavad Araabikast 2 korda rohkem kofeiini (umbes 2,7%), mis annab sellele tugevama ja jõulisema maitse. See teeb Robusta kohviubadest ideaalse koostisosa kohvisegudes, millest valmistatakse valdavalt erinevaid piimakohvisid, kuna nende maitsed tulevad piimast hästi esile.

 

Kofeiinisisaldus ja crema:

Nagu varem mainitud, on Robusta kohvioad oluliselt suurema kofeiinisisaldusega, kui Araabika kohvioad. See omadus koos nende loomupärase vastupidavusega muudab need eelistatud valikuks neile, kes otsivad kohvist mõjusat ja äratavat kangust. Lisaks annavad Robusta oad looduslike õlide ja polüfenoolide suurema kontsentratsiooni tõttu espressole paksema ja tugevama crema. Crema on vaht, mis tekkib espresso või kohvi pinnale.

Kuigi Araabika kohvioad on väiksema kofeiinisisaldusega, pakuvad nad õrnemat ja nüansirikkamat cremat. Arabica kohvist valmistatud crema kipub olema kergem ja pehmem, täiendades oma elegantsusega üldist joogikogemust. Seetõttu on Araabika kohvioad ideaalsed just espresso ja musta kohvi valmistamiseks.

 

Populaarsus:

Arabica kohvioad on kahtlemata erikohvimaailmas (Specialty coffee) domineerivad, moodustades umbes 70% ülemaailmsest kohvitoodangust. Selle populaarsus tuleneb selle pakutavast suurepärasest kvaliteedist ja laiaulatuslikest maitseprofiilidest. Araabika kohviube seostatakse sageli spetsiaalsete kohvipoodide, tipptasemel kohvikute ja käsitööndusliku kohvitööstusega, mis on mõeldud neile, kes hindavad kohvi peenemaid nüansse.

 

Kõrgema kofeiinisisalduse ja julge maitsega Robusta kohvioad on kommertskohviturul tugevalt esindatud. Seda kasutatakse sageli lahustuva kohvi tootmiseks, espresso segudes ja kulutõhusa võimalusena kaubanduslikul kohvitootmisel. Robusta vastupidav olemus ja taskukohasus muudavad selle sobivaks suuremahuliseks tarbimiseks, sealhulgas kohvikutes ja restoranides, mis seavad esikohale tõhususe ja taskukohasuse.

 

Arabica ja Robusta kohvioad erinevad oma päritolu, maitseprofiilide ja turuosa poolest. Arabica pakub rafineeritud, õrna maitset keeruka happesuse ja laia valiku maitsenootidega, samas kui Robusta on julgema maitse ja suurema kofeiinisisaldusega. Ükskõik, kas eelistate araabika elegantsi või robusta robustsust, on mõlemal ubadel kohvimaailmas ainulaadne koht, mis vastab erinevatele maitsetele ja eelistustele. Järgmisel korral tassi kohvi nautides leidke hetk, et hinnata kohviubade päritolu, saamislugu ja erilisi omadusi, mis lõid teile selle veetleva joogi.